4.5.2015 - בדיקות מונחות מודלים- מוטיבציה

נכתב על ידי אבישי לייבנזון, מנכ"ל חברת פנדה-טק

תהליך תכנון בדיקות באמצעות מודלים

רקע

בתחום הבדיקות כל הפתרונות שקיימים היום מבוססים על כתיבת מסמכי תכנון בדיקות ב- Word ע"י איש בדיקות. מסמכי תכנון הבדיקות הם לרוב ארוכים מאוד ובלתי קריאים ומונעים יכולת אמיתית לעבור עליהם ולבחון את תקינותם. שיטה זו מונעת אפשרות לבצע מעבר מסודר על הבדיקות ולוודא שאכן הן מכסות את מגוון אפשרויות הבדיקה של המערכת וישימות למערכת. כמו כן, כיום סביבת הפיתוח היא דינאמית ומתעדכנת כל העת בדרישות פיתוח חדשות כך שאנשי הבדיקות מתקשים לעקוב אחר השינויים ולעדכן את המסמכים.

תכנון בדיקות מונחה מודלים הוא פתרון שנועד לאפשר תכנון וניהול בדיקות באופן שיאפשר תכנון מדוייק של הבדיקות למערכת, יכולת של מנהלים לעבור על הבדיקות ויכולת לעדכן באופן דינאמי ומהיר את הבדיקות בהתאם לשינויי דרישות הפיתוח

 

היתרון המרכזי בשיטת פיתוח MDA - Model Driven Architecture היא בבניית מודלים ויזואליים בכל שלבי הפיתוח ובכך נוצרים נכסים רבים היכולים לשמש את שלב הבדיקות. החיסכון הוא עצום. הבדיקות מבוצעות רק על סמך מודלים מובנים וידועים מראש וזהו תכנון המערכת האמיתי. הבדיקות לא בודקות את תוצרי התוכנה והחומרה אלא את התכנון המקורי וזה הבדל מהותי. 

בשיטת Model Driven Testing לא כותבים יותר מסמכי תכנון בדיקות. עושים את התכנון באמצעות מודל ויזואלי המאפשר לנתח את הבדיקה ולהבין באופן טוב הרבה יותר את משמעות הצעדים. 

יתרון נוסף שאני רואה הוא שהבדיקות הנכתבות הן אלמנט לשימוש חוזר. (בדיוק כמו בעולם התוכנה). כלומר - ניתן למדל את רכיבי הבדיקות פעם אחת ולבצע שימוש חוזר שוב ושוב באותו רכיב בדיקות בבדיקות שונות.

מסמכי בדיקות STP, STD, STR ודוחות סטנדרטים מופקים מהכלים שבאמצעותם בונים את המודלים. 

אין השקעה בבניית מסמכים שזאת עיקר ההשקעה בבדיקות כיום.


המאמר נכתב על ידי אבישי לייבנזון מנכ"ל פנדה-טק. יצירת קשר עם אבישי.