10.9.2015 - מודלים בעולם של אפיון מבצעי
נכתב על ידי אבישי לייבנזון, מנכ"ל חברת פנדה-טק
במרבית הפרויקטים בארץ, לא מבוצע אפיון מבצעי כלל. במקרים אחרים, מבוצע האפיון המבצעי של הפרויקט באמצעות מסמכי Word. קיימים מספר חסרונות בשיטה הקיימת. בין השאר, הקשר בין הלקוח המבצעי לבין הגוף המפתח את המערכת הוא קשר רופף. בעקבות הקשר הרופף המוצר המתקבל, אינו דומה לרוב למוצר שאליו התכוון המשתמש המבצעי.
למה זה נכון לשמוע את דעתו של המשתמש המבצעי?
המשתמש המבצעי הוא זה שבסוף הולך להשתמש במערכת. הוא הדמות שתיגע בכפתורים, במסכים, בכרטיסים, זו הדמות שתעשה שימוש במערכת בפועל וסביר להניח שיודע מה הוא רוצה ובעיקר יודע מה הוא לא היה רוצה. המשתמש המבצעי בעל ניסיון במערכות קודמות ולכן יש לו דעה מוקדמת על מה הדברים שלא היה רוצה שיהיו במערכת.
למה זה משתלם עסקית להשקיע במשתמש המבצעי?
המשתמש המבצעי בעל ידע רב במערכת המפותחת. השימוש בידע שלו, עשוייה לחסוך זמן רב למפתחי הפרויקט ולתרום לפרויקט הרבה יותר חלק ועם שיתוף פעולה של הלקוח ושל ספק המערכת. ספקיות של מערכות לעיתים מעדיפות לא להתחשב בדעתו של המשתמש המבצעי כדי לא להיכנס לפינות, לדברים שאין להן "על המדף". בפועל, הידע הקיים למשתמש המבצעי, יכול להוביל לפיתוח מערכות חדשות ומעניינות שהספק לא חשב עליהן.
מה השיפור שניתן להשיג באפיון המבצעי?
האפיונים כיום מתמקדים בבנייה של רשימת דרישות שאותה מנהלים במהלך הפרויקט. שיטה אחרת אפשרית היא הגדרה של כלל התהליכים המבצעיים של המערכת בכלי ממוכן. הכלי מאפשר לקשור בין התהליכים השונים ולזהות השפעות הדדיות בין התהליכים, לזהות חוסרים בתהליכים מבצעיים ולנתח את התהליכים לאור התהליכים המבצעיים האמיתיים של המערכת.
חשוב לשים לב לכך שהניתוחים המבוצעים על ידי הנדסת המערכת בפרויקטים הם ניתוחים טכניים של תהליכי המערכת והם מבוצעים מתוך הסתכלות על המערכת כמערכת טכנית. הניתוח המבצעי מבוצע מתוך ראייה מבצעית. אין כלל הסתכלות על ההיבטים הטכניים העתידיים של המערכת. הניתוח המבצעי עשוי להביא רעיונות חדשים לפיתוח המערכת ולייצר לספק המערכת אפשרויות פיתוח עתידיות.
אפיון מבצעי באמצעות מודלים
אפיון מבצעי באמצעות מודלים כולל הגדרת מטרות מבצעיות, דרישות מבצעיות, תהליכים מבצעיים ויישויות מבצעיות. התהליכים המבצעיים מוגדרים כזרימה של פעילויות המבוצעות על ידי בעלי תפקידים שונים ביצירת המשימה המבצעית. התהליכים מוגדרים בצורה היררכית וביצירת קשרים בין תתי התהליכים השונים. הניתוח מאפשר זיהוי של תהליכים חסרים, תהליכים לא שלמים, או תהליכים מיותרים. במקרים רבים, קיימת הגדרה עודפת של תהליכי מערכת או פונקציות מיותרות. טעויות כאלה קורות בגלל שהניתוח מבוצע על ידי כתיבת מילים ולא באמצעות כלים ויזואליים. הניתוח הויזואלי באמצעות מודל מאפשר זיהוי של אותם תהליכים עודפים ובכך נמנע בזבוז כספים בהמשך.
סיכום
פרויקט פיתוח יכול להיות קטוע ולא זורם ויכול להיות פרויקט שבו הכל מתחבר, כל החלקים מנגנים יחד. בעיני רבים זה לא תהליך קל. יחד עם זאת, השלב הבסיסי של הפרויקט הוא האפיון המבצעי וזהו שלב שלרוב אנו מדלגים עליו וזו טעות קריטית. פרויקט שמתחיל לא אפיון מבצעי הוא פרויקט ללא בסיס, ללא יסודות. פרויקט שמתחיל באפיון מבצעי שמבוצע באמצעות מודלים ויזואליים הוא פרויקט שיש לו בסיס איתן וחזק שבו כלל השותפים בפרויקט מכוונים לאותו כוון ופועלים על בסיס אותה תשתית. זהו שלב חשוב ומשמעותי להצלחת הפרויקט. בהסתכלות כוללת מומלץ לחבר את שלב האפיון המבצעי לשלבים הבאים של הפרויקט שהם: מידול מערכת, מידול התוכנה ומידול הבדיקות והראייה הכוללת של כלל הדברים יחד - ארכיטקטורה מונחית מודלים.
המאמר נכתב על ידי אבישי לייבנזון מנכ"ל פנדה-טק. יצירת קשר עם אבישי.