איך לנהל תהליך פיתוח בארגון גדול
המאמר נכתב על ידי אבישי לייבנזון – מנכ"ל משותף בחברת פנדה-טק, 25.6.2017
5 בעיות מרכזיות בניהול תהליך פיתוח איכותי
בכל ארגון המפתח פרוייקטי תוכנה או מוצרי תוכנה, נעשה שימוש בשלבי הפיתוח הסטנדרטיים ובכלל זה שימוש במסמכי הפיתוח המקובלים בתהליך, כגון: מסמך דרישות מערכת, מסמך ארכיטקטורת מערכת, מסמך דרישות תוכנה ומסמך בדיקות תוכנה. כל אחד מהמסמכים הללו נכתב על ידי בעל המקצוע הרלוונטי בארגון הפיתוח. למשל: מסמך דרישות מערכת נכתב על ידי מנתח המערכות או מהנדס המערכת, מסמך ארכיטקטורת המערכת נכתב על ידי ארכיטקט המערכת וכו. שיטת המסמכים נהוגה מזה שנים רבות והשינויים המרכזיים במהלך השנים הם בשיטת אחסון המסמכים ושיטת כתיבתם על פי מתודות שונות. ארגונים רבים מנהלים את תהליך הפיתוח שלהם על ידי מסמכי WORD . ניהול תהליך הפיתוח מבוצע לרוב באמצעות דיונים רבים שמטרתם לסנכרן בין האנשים הרבים השותפים לתהליך הפיתוח וכך נוצר מצב שכדי לשמור על עדכניות המידע, המנהלים נדרשים ליזום דיונים רבים מאוד, להוציא את העובדים מהעבודה השוטפת שלהם וזאת על מנת לשמור על הסנכרון הכל–כך חשוב ונדרש בין כולם.
העבודה במסמכים פרוייקטלים מייצרת מספר בעיות:
- המסמכים שנכתבים בפרויקט אינם רלוונטיים פחות או יותר רגע לאחר הפקתם. פרוייקטי פיתוח הם דינאמיים מאוד וקיים קושי גדול לשמור את המסמכים מעודכנים.
- בדיונים נלקחות החלטות לגבי שינויים במערכת. החלטות הללו מסוכמות בסיכומי דיון ובמיילים אך אינן מוטמעות לרוב במסמכים.
- אין בדיקה שהשינויים שהוכנסו במסמכים אכן משקפים את השינויים במערכות.
- אין עדכון של מסמכי הבדיקות בהתאם לשינויים שבוצעו בהגדרת המערכת במסמכי התכנון.
- המסמכים לא מסונכרנים זה עם זה – קיים שימוש במושגים שונים כל מסמך, כל אחד בוחר לו את המושגים שלו לתיאור המערכת ואין יכולת לסנכרן בין המושגים והמינוחים בהם משתמשים בכל מסמך ומסמך, כך נוצר מצב בו למעשה כל אחד יוצר לעצמו את השפה שלו.
בעיות אלה גורמות לארגון עלויות אי-איכות כבדות מאוד. הכשלים הללו גורמים לאובדן של כסף וזמן יקרים ובנוסף גם לא מושגת התוצאה הנדרש של הארגון שהיא בניית מערכת התוכנה הדרושה בזמן ובאיכות הדרושים.
על מנת לתת מענה לבעיות שהוצגו לעיל, הומצאה שיטת פיתוח מונחה מודלים. מספר מילים על שיטה זו:
- שיטת פיתוח זו קיימת מלמעלה מעשרים שנים שמהלכן עברה שינויים והתאמות רבים ולכן נמצאת כיום ברמת בשלות גבוהה ונוסתה בהצלחה בארגונים רבים בעולם.
- אחת הראיות המשמעותיות להצלחתה היא כמות הכלים הארגוניים התומכים בשיטה זו ונותנים מענה לצורך לפיתוח סדור.
- פיתוח מונחה מודלים, Model Driven Development הינה שיטה המבוססת על בנייה של שורה של מודלים בשפת UML. UML – הינה שפה אחודה למידול, כלומר – אוסף של סימבולים שונים המשמשים את השותפים בתהליך הפיתוח לתיאור המערכת המפותחת.
- במקום לתאר את המערכת שתפותח באמצעות מילים בלבד, תכנון המערכת מקבל מימד ויזואלי באמצעות סימבולים המתארים את המערכת באמצעות סימנים, תיאורים וקשרים ביניהם. כל הרעיון כאן הוא לקחת משהו מאוד קשה לתיאור במילים ולהציג אותו בשפה ויזואלית. המעבר לשפה ויזואלית גורם לניתוח מעמיק יותר של המערכת ולהבנה מלאה יותר של האופן שבו המערכת תעבוד.
- כל אחד מהגורמים בתהליך הפיתוח רואה את המידע המתאים לו במשקפיים שלו ומעדכן מידע
- רלוונטי בהתאם לצורך. כל המידע הרלוונטי למערכת נמצא במודל כך שאין צורך להיכנס למסמכים נוספים או לאמצעי אחסון נוספים.
לצורך יישום התפישה אנו עושים שימוש בסביבה אחודה שנקראת Enterprise Architect שזהו כלי המיישם פיתוח מונחה מודלים ונותן עוד המון יכולות נוספות.
- Enterprise Architect הוא כלי ההיתוך של כל המידע הרלוונטי למערכת אחת.
- המידע נמצא במודל בסט המודלים והוא בסיס המידע העיקרי, של המערכת המפותחת.
- בסיס מידע זה מנוהל ב- Database אחד ולכן אינו דורש העתקות והמרות מסביבות שונות. כולם עובדים בסביבה אחת.
- אין יותר צורך במסמכים רבים ולא מסנכרנים ביניהם!
- כל המידע נמצא בסביבה אחת אחודה והמסמכים נגזרים ממנה באופן אוטומטי (איך עושים זאת? יתואר במאמר נפרד).
התפיסה כולה מבוססת ונגזרת מה- Model Driven Architecture של Object Management Group -OMG ארגון סטנדרטיזציה אמריקאי העוסק בסטנדרטים בכל התחומים הקשורים לתכנותמונחה עצמים ופיתוח מבוסס מודלים.
הפתרון מיושם בעולם בארגונים רבים, לסביבת Enterprise Architect קיימות מאות אפי התקנות בעולם. פנדה-טק הינה נציגה של המור בארץ ובית תוכנה המוביל את הטמעתו בארגונים.
למה כדאי להטמיע את Enterprise Architect בארגון?
1.חסכון אדיר בכמות הדיונים
2.הפחתה גדולה מאוד בעלות אי-איכות
3.סביבה אחת מסונכרנת לכל בעלי התפקידים בפיתוח המערכת.
4.עלויות הטמעה נמוכות במיוחד ביחס לשיטות אחרות.
5.המנהלים חשופים למידע אמיתי בזמן אמת.
פנדה-טק מובילה את תחום הפיתוח מונחה המודלים בישראל מזה למעלה מעשר שנים.