28.5.2016 - הצלחת הטמעת Enterprise Architect
נכתב על ידי אבישי לייבנזון, מנכ"ל חברת פנדה-טק
יישום שלב א' בפרויקט הטמעת Enterprise Architect בארגון בטחוני גדול בישראל:
לפני מספר חודשים בודדים התחלנו לבצע פרויקט הטמעת Enterprise Architect של חברת SPARX בארגון בטחוני גדול. העבודה החלה לאחר תהליך ארוך של בחינה מצד מנהלי הארגון, האם הם הולכים על המהלך ומה נדרש מהם על מנת להצליח. היו רגעים של משבר בתהליך ונקודות בהן כבר חשבנו שזה לא ילך כי תהליכי שינוי בארגונים הם תהליכים הדורשים הובלה ויוזמה מצד מובילי דעה בארגון ורצון עז לחולל שינוי.
החזון של פנדה-טק הוא Same Tools- Same Language, כלומר – אנחנו שואפים לכך שארגון פיתוח יעבוד באותם כלים בכל תהליך הפיתוח וכך תיווצר שפה משותפת בין כלל האנשים השותפים לפיתוח הפרויקט. הבעיה המרכזית שפרויקטים חווים חוסר סינכרון בין הגורמים השונים וישנו עיסוק מתמשך בכתיבת מסמכים בפורמטים שונים ומשונים ובעיקר תסכול של אי עמידה ביעדי הלקוחות. השיטה שלנו מבוססת על הרעיון הפשוט – כל הפרויקט מיושם באמצעות מודלים ויזואליים. כלומר – לא עוד מסמכים רבים בפורמטים מסובכים אלא עבודה הנדסית אמיתית עם כלי אחד ל-כ-ו-ל-ם.
מרגע ההתנעה הוחלט על ארבעה מודלים מרכזיים שיפותחו בארגון זה:
- מידול מבצעי – זהו מודל ויזואלי שבאמצעותו מתכננים את המערכת המבצעית, כלומר- אין כאן התייחסות לצד הטכנולוגי של המערכת אלא לצד ההפעלתי של המערכת, איך ישתמשו במערכת בעתיד, מה יהיו הממשקים בין בעלי התפקידים השונים, מה יהיו תהליכי העבודה ואיזה יישויות מידע ינוהלו. זהו שלב שמייצג הסכמה עם הלקוח ומסביר איך תשתלב המערכת ברמה המבצעית.
- מידול מערכת – זהו מודל ויזואלי שמייצג את הנדסת המערכת ונגזר מהמודל המבצעי. המודל כולל את דרישות המערכת, ארכיטקטורת מערכת ורכיביה השונים, את ממשקי ותהליכי המערכת ומודל הנתונים של המערכת. מודל זה אינו מודל טכני אלא מכוון לתת מענה להנדסה ותכן מערכתי. כאן מתכננים באופן מעשי את המערכת.
- מידול טכנולוגי – זה מודל ויזואלי המתאר את ההפעלה הטכנית של המערכת ואיך היא עובדת ברמה הטכנית. מודל זה נגזר מרמת המידול הקודמת – המודל המערכתי.
- מידול בדיקות - זהו מודל ויזואלי המתחיל להתממש כבר בשלב המידול ההנדסי, כיוון שתכנון הבדיקות וסביבות הבדיקה מבוצע כבר בשלב מוקדם. בשלב זה עלינו להחליט מהן דרישות הבדיקה של המערכת, מהם ציודי הבדיקה הנדרשים, מה הסימולטורים והאמולטורים הנדרשים, מהן סביבות הבדיקה הנדרשות. כמו כן, יש לתכנן היכן תיבדק כל דרישה, באיזה אופן ומהי שיטת ההוכחה. כל זה מבוצע באמצעות מודל הבדיקות שהינו נדבך חשוב וחיוני בתהליך המידול.
ארבעת אבני הבניין שנקבעו מהוות יחד תפיסה הוליסטית שהוגדרה על ידי ארגון OMG (Object Management Group) ונקראת MBSE.
משמעות השם היא Model Base System Engineering, כלומר הנדסת מערכת מבוססת מודלים. הרעיון המוביל- סדרה של מודלים מקושרים ביניהם במקום סדרה של מסמכים שאין ביניהם שום קשר ויכולת ניהול.
"הפרויקט הנוכחי נמשך חודשים ספורים בלבד אך כבר נושא תוצאות ברורות עבור הלקוח" אלו הדברים שנאמרו מפי מהנדס המערכת הראשי במהלך סקר מערכתי שבוצע בפני מספר מנהלי פרויקטים בארגון.
"התחושה שלי היא שמקלידים פחות טקסטים באמצעות הפתרון של פנדה-טק, אנחנו פחות עסוקים בפורמטים ובמסמכים וזמן רב נחסך כתוצאה מכך. אנחנו עושים כעת הרבה יותר הנדסה ותכן. בשיטה שהייתה נהוגה אצלנו לפני כן היינו כותבים מסמך של 100 עמודים ועד שמגיעים לסוף המסמך, חלק גדול מהמסמך כבר אינו רלוונטי. מי שהיה הולך אחורה היה מתקן את המסמך. בפתרון של פנדה-טק, הכול מקושר ולכן ברגע שמשנים דבר אחד, רואים את ההקשרים שלו ומעדכנים בהתאם."
אנו גאים להיות חלק משמעותי בהובלת שינוי בארגונים, אנו מודעים לקושי של התהליכים ולמורכבות הביצוע אך האלטרנטיבה ברורה וכבר נוסתה במשך שנים רבות מדי. המשימה שלנו להעביר כמה שיותר ארגונים מעבודה בסדרה של מסמכים חסרי קשר ביניהם ליכולת ניהול סדרה של מודלים ויזואלים המקושרים ביניהם על תשתית טכנולוגית אחת ברת ניהול.